MALLORCA

Mallorca – Medelhavest pärla,

Långt innan massturismens ankomst erövrades Mallorca gång på gång av olika folkslag och äventyrare.
Under tre tusen år har romare, kartager, vandaler, morer och katalaner haft ön i sin besittning och lämnat spår efter sej i de höga bergen, på de branta kusterna och i de klippiga vikarna.
Mallorca, som är den största av de baleariska öarna, har mycket historia bakom sej och många öden, och är inte enbart mandelträd och väderkvarnar eller olivplantager och vinodlingar.
Det sägs att Mallorca är ön som har allt; Blomsterängar, fårhjordar, beskedliga byar och storslagna städer.En ö som är en egen värld, en kontinent i miniatyr, ett landskap isolerat från omvärlden av vatten.

Kort fakta om Mallorca

Mallorca har en yta på 3640 kvadratkilometer; en sjundedel så stor som Sicilien men fem gånger större än grannön Menorca.Jämförelser i storlek har även gjorts med vår svenska ö Gotland.Ön är som mest 110 km bred mellan Sant Elm i nordväst och Cap de Formentor i nordost.Den ligger ungefär 200 km ifrån Barcelona och Valencia eller Alger, dvs lika nära Afrika som den europeiska kontinenten.

Mallorca har alltid varit populärt!

Ön besöks i snitt av tio miljoner turister per år, ibland mer, och det sägs att under högsommaren landar det ett flyg i minuten på Sant Joans flygplats som ligger några kilometer ifrån Palmabukten.Detta gör den till Europas mest trafikerade flygplats.
Den som närmar sej ön från luften slås direkt av tre mallorkinska särdrag; För det första det speciella Medelhavsljuset som en flortunn sidenslöja på himlen.För det andra bergen, Mallorca har två bergskedjor som löper parallelt med varandra.Och för det tredje väderkvarnarna som har kommit att symbolisera ön.Bortsett från huvudstaden Palma består Mallorca i första hand av landsbygd.

Turismen började ta fart på allvar under början av 1960-talet och eskalerade 1966 då Mallorca nådde för första gången den magiska gränsen; över en miljon turister på ett år.Och plötsligt blev en bit mark vid havet en garanti för välstånd.På några få år förändrades Mallorcas kustlinje helt och hållet;de närmast obebyggda kusterna förvandlades till betongmurar fulla av turistbäddar.Så kunde det ske att det som tidigare var Europas fattigaste område som Calvia nu blev en av de rikaste p g a sina kustbebyggelser Magaluf, Santa Ponsa och Peguera.Ju närmare vattnet desto bättre.

Mallorcas nya erövrare, klädda i shorts och badkläder, spenderade fruktansvärt mycket pengar vilket ledde till att öbornas värderingar förändrades på ett djupgående sätt.Det gamla levnadssättet tappade över en natt sitt värde.Först när utlänningarna köpt upp och restaurerat tusentals hus på landsbygden och i städerna insåg mallorkinerna att de faktiskt har ett värde , inte bara i pengar utan som kulturellt arv.
Ön har 400,000 hotellbäddar vilket utgör en fjärdedel av det totala antalet turistbäddar i Spanien.
Man började göra förändringar; En motorväg byggdes som gick runt hela Palma stad men även upp till Norra sidan av ön och man kunde således lätt nå populära turistmål som Alcudia och Pollenca.
Golfbanor anlades, den ena efter den andra och Mallorca hör nu till en av Europas populäraste platser när det handlar om golf.

Det moderna Mallorca

Men Mallorcas syn på turism har förändrats under åren ; från att ha försökt locka hit så många turister som möjligt och hysa in dem i stora betongkomplex till kvalitetsturism där man satsar pà högre standard för att locka mer folk med mer pengar att semestra pà ön.
Man har rent av låtit riva de värsta byggnaderna och låtit turisterna upptäcka den Mallorkinska landsbygden.I de tätbebyggda turistorterna som Alcudia, Arenal och Calvia har man fräschat upp hotellanläggningar, strandpromenader och stränder och nya hotell får endast byggas för att ersätta gamla byggnader.

I nuläget ligger Mallorca återigen som det mest populära resmålet för svenskarna och det är inte för inte som många kändisar har köpt fastigheter på ön.
Nàgra kända namn är Annie Lennox, Michael Schumacher, Billy Idol, Michael Douglas och Caterine Zeta Jones, Boris Becker, Prinsessan Birgitta och mànga fler som har slått sej ner p ön som har över 300 soldagar per år.

Slutligen kan man säga att Mallorca lämnar ingen oberörd och inte sällan kommer olika människor hem från denna sagolika ö med helt skilda upplevelser och intryck men de har alla en sak gemensam; De har blivit trollbundna av denna vackra ö och återkommer flera gånger i sin livstid till platsen där mandelträden blommar ikapp.